Je bent hoogsensitief en dat gaat je in het dagelijks leven misschien best goed af. Daar kun je de vrijheid nemen om je tijd en je planning grotendeels naar je eigen behoefte in te richten. Maar, werk is een ander verhaal. Daar heb je namelijk ook ineens te maken met de planning van je collega’s en niet te vergeten die van je werkgever. En dan is het ineens een stuk lastiger om je dag mindful te doorlopen.

Grote kans dat je dan je dag vol energie begint en dat er aan het einde van de werkdag nog weinig van die energie over is. Zonder dat je het door hebt gehad ben je ineens leeg, op en lichtelijk sacherijnig. Hoe ga je daar nou goed mee om? Hoe zorg je als HSP ervoor dat je ook aan het eind van de werkdag nog wat energie overhoudt? Gaan HSP en werk wel goed samen? Natuurlijk wel!

HSP en werk tips

Er zijn een heleboel factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij gedurende je werkdag ‘leegloopt’ of overprikkeld raakt. Dat is mooi, want dat betekent dat er een heleboel factoren zijn waar we invloed op uit kunnen oefenen en die we zo kunnen draaien dat het voor jou werkt. Ik ligt hieronder een aantal van die factoren uit en geef je tips om je werkdag als HSP fijner door te komen.

Stel een doel.

Om te voorkomen dat je gedurende je werkdag geleefd wordt door alle mails en werkzaamheden die voorbijkomen: start je dag bewust. Schrijf een aantal doelen op die je die dag wilt behalen. Afhankelijk van wat voor soort werk je doet zijn drie tot vijf doelen meer dan voldoende (dus geen to-do-list met 25+ taken!). Je werkdag op deze manier beginnen geeft focus en zorgt voor minder afleiding.

Creëer een fijne werkplek.

Bedenk hoe jij je kantoor of werkplek het liefste voor je ziet en doe er iets aan. Verwijder voor jou storende elementen (bijvoorbeeld rommel of felle lampen) en voeg dingen toe die voor jou de omgeving prettiger maken. Omdat veel HSP waarde hechten aan esthetiek is het juist heel belangrijk dat de omgeving waarin je je bevindt je energie geeft. Ook als het niet gaat om je thuiswerkplek maar op je vaste werkplek.

Noise canceling.

Hoor jij alle gesprekken om je heen? Vallen zelfs de kleinste geluidjes je op? Denk eens aan een koptelefoon of earpods met active noise canceling. Je hebt ze tegenwoordig al vanaf 90 euro.

Jouw behoeften voorop.

Een veel gehoord probleem bij HSP is het vooropstellen van de mening of behoeften van anderen waardoor je eigen mening of wens ondergesneeuwd raakt. Als HSP zijn we extreem goed in het aanvoelen van en het inspringen op de behoeften van een ander. Zo goed, dat dat vaak ten kostte van aandacht voor onszelf gaat. Tijd dus, om daar iets aan te doen.

Krijg je de vraag van een collega om een bepaalde taak op je te nemen? Voorkom dat je direct ‘ja’ zegt en zeg bijvoorbeeld dat je er later op terug komt. Zo creëer je voor jezelf ruimte om goed te kijken of het uitkomt en of je dit wel wilt.

Overleg met je collega’s en werkgever.

Nu jij jezelf en je behoeften steeds beter leert kennen kan het fijn zijn om je collega’s en werkgever hierbij te betrekken. Vertel ze dat je hoog sensitief bent en wat dat voor jou betekent. Uiteraard noem jij hier jouw wensen als het gaat om de voor jou ideale werkomgeving, en ook noem je de kwaliteiten die bij jouw sensitiviteit horen. Zo voorkom je dat je weggezet wordt als kwetsbaar en laat je juist zien dat jij jezelf kent en dat je persoonlijk leiderschap toont.

Meer HSP en Werk tips

Lees nog meer tips over hoe om te gaan met je sensitiviteit op de werkvloer in het eBook “Omgaan met hoogsensitiviteit op de werkvloer | eBook” of lees een van de andere artikelen over dit onderwerp:

Vrijblijvend kennismaken

Kun jij nog wel wat hulp gebruiken rondom HSP en werk? Neem gerust contact op zodat we kunnen kijken wat jou verder kan helpen. Je kunt ook direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen, kijk direct voor de beschikbare momenten in de kalender.

Vergoeding coaching HSP en werk

Wist je trouwens dat coaching vaak (deels) vergoed wordt door werkgevers? De meeste werkgevers hebben een ontwikkelingsbudget wat je hier voor in kunt zetten. Je werkgever heeft er tenslotte ook baadt bij wanneer jij goed in je vel zit. Hoe beter jij je voelt, hoe beter jij je werk kunt uitvoeren! Het loont dus echt om eens te informeren bij je manager, HR afdeling of werkgever naar de mogelijkheden. Dat kan je een heleboel kosten schelen zo laat je zien dat je graag investeert in jouw eigen groei en ontwikkeling.

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.