In dit blog kon je lezen dat bijna de helft van de hoogsensitieve mensen elke dag één of meerdere keren overprikkeld raakt op werk. Wat is hier nu precies de oorzaak van? Ik dook voor je in de details.

Onderzoek

Uit onderzoek onder 1500 HSP komt een duidelijk overzicht van taken en omgevingsfactoren die men het meest als overprikkelend ervaart. Interessant genoeg staan op plaats 1 tot en met 8 bijna alleen maar sociale situaties die overprikkelend zijn. Alleen ‘veel geluiden’ staat daar met 74% nog tussen.

Waardoor raakt een HSP overprikkeld op het werk?

  1. Slechte sfeer                                    –           93%
  2. Weten dat er geroddeld wordt    –           74%
  3. Onenigheid met leidinggevende –           74%
  4. Veel geluiden                                  –           74%
  5. Zelf ruzie met collega                    –           72%
  6. Ruzie van andere collega’s           –           72%
  7. Slecht humeur collega                  –           69%
  8. Slecht humeur leidinggevende   –           69%

En pas op nummer 9 komen we de eerste overprikkelende taak tegen.

  1. Veel telefoontjes krijgen                 –           62%
  2. Veel taken tegelijk moeten doen   –           61%
  3. Kritiek                                                 –           56%
  4. Veel collega’s in een ruimte            –           55%
  5. Slecht humeur klanten/patiënten –           48%
  6. Veel mails moeten afhandelen       –           48%
  7. Collega’s horen praten                     –           46%
  8. Een presentatie geven                      –           42%
  9. Een vergadering leiden                    –           40%
  10. Deadline halen                                   –           39%

Veel tegelijk

De eerst genoemde taak in het lijstje “Waardoor raak je overprikkeld op je werk?” is “veel telefoontjes krijgen”. 62% zegt daarvan overprikkeld te raken. “Veel taken tegelijk moeten doen” wordt even vaak genoemd. Dat dit de twee vaakst genoemde overprikkelende taken op werk zijn is niet verrassend, lees hieronder verder waardoor dat komt.

Schakelen

Als we met veel verschillende taken tegelijk bezig zijn vraagt dat heel veel schakelen van ons brein. Omdat ons brein elke taak apart intensief benaderd en verwerkt kost dat onze hersenen heel veel energie. Méér energie dan dat een niet-HSP kost.

>> Bouw dus regelmatig schakel- en hersteltijd in tussen taken om je herenen de tijd te geven alles te verwerken en weer op te laden.

 

“Wist je trouwens dat wanneer HSP en niet-HSP dezelfde taak uitvoeren, er bij HSP veel meer hersengebieden actief zijn dan bij niet-hoogsensitieve personen?”

 

Omdat HSP elke taak (lees: prikkel) diepgaand verwerken kan er maar een beperkt aantal taken tegelijk uitgevoerd worden. Veel hooggevoelige personen voelen zich dan ook opgejaagd en sneller overprikkeld wanneer ze veel tegelijk moeten doen.

>> Stop dus met multi-tasken. Veel rustiger is het voor je brein om taak voor taak zaken af te werken.

Van overprikkeling naar langdurige stress, lichamelijke klachten en burn-out

Overprikkeld raken is voor niemand leuk. Uiteindelijk kun je er op zowel fysiek, mentaal als emotioneel niveau klachten van ondervinden. En hoe langer de overprikkeling aanhoudt hoe ernstiger de klachten zullen worden. Zo heeft 57% van de HSP een of meerdere burn-outs (t.o.v. gem. 19% v.d. gemiddelde NLse bevolking). Belangrijk dus dat je weet wat bij jou voor overprikkeling zorgt, dat je het aan kunt voelen komen en dat je weet wat te doen wanneer je toch overprikkeld raakt.

Eerste hulp bij overprikkeling

Lees meer over wat te doen bij overprikkeling en hoe je overprikkeling zo goed mogelijk kunt voorkomen in het blog Eerste hulp bij overprikkeling. En wil je nog meer tips om je werkdag zo fijn mogelijk te laten verlopen, kijk dan ook eens bij het blog met tips voor HSP op de werkvloer.

Tot slot, onthoud: Hoe beter jij weet waar je overprikkelt van raakt, hoe meer invloed je kunt uitoefenen op je werkomgeving en je dagindeling, en zo overprikkeling kunt voorkomen.

 

Bronnen
Hoogsensitief.nl

 

Wil je door ons begeleid worden? Meld je dan aan voor een HSP coaching of Life coaching traject. Of kijk eens naar de online HSP training waarbij ik je help overprikkeling te voorkomen, je leer wat jouw hoogsensitiviteit nu precies inhoudt en hoe jij van je sensitiviteit een kwaliteit maakt!

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.