De feestdagen in december. Voor veel hoogsensitieve personen een periode met tegenstellingen. Gezelligheid, samen zijn, vrije dagen, feestvieren, lekker eten. Maar ook: intens, druk, heel veel prikkels en stress! Hoe zorg je er nu voor dat jij als HSP de feestdagen doorkomt zonder overprikkeld te raken en er ook nog een beetje van kunt genieten?

Vijf tips om als HSP de feestdagen fijn door te komen

1. Check hoe ‘gunstig’ of ‘ongunstig’ de vrije dagen vallen

Vallen de vrije dagen precies in je weekend waardoor je geen extra vakantiedagen hebt? Of vallen ze gunstig en krijg je gratis wat extra lucht in je werkweek?

Als ze ongunstig vallen betekent dat, dat de kans groot is dat je tot de laatste uurtjes voor de feestdagen aan het werk bent. Niet zo handig. Want, grote kans dat je dan moe en gestrest van de week de feestdagen in rolt. Daar zit je dan. Met een kort lontje tussen de familie, in een net iets te warme kerstoutfit, met net iets te hyperactieve neefjes en nichtjes om je heen. Dat is garantie op overprikkeling! Dus… bereid jezelf voor. Geef jezelf de ruimte om af te schakelen tussen werk en de feestdagen – en ook, om na de feestdagen weer tijd te hebben om bij te komen voor je in de volgende werkweek duikt. Geef jezelf een vrije dag – of een paar vrije uren – voor én na de feestdagen.

2. Kijk vooruit en maak het jezelf makkelijk

Hoe gaan jouw feestdagen eruitzien? Krijg je visite of ga je juist zelf reizen? Moeten er nog boodschappen of cadeaus gekocht worden?
Breng in kaart wat je allemaal nog wilt regelen. Wat kun je nu al regelen en wat kan pas lastminute? Maak het jezelf makkelijk. Boodschappen laat je bezorgen, cadeaus bestel je online en het liefst al ruim een maand voor de feestdagen. Zo zorg je ervoor dat het grootste gedeelte al geregeld is en jij in de laatste dagen alleen nog wat details op hoeft te pakken.

3. Maak je persoonlijke prikkel plan

Voor welke prikkels ben jij gevoelig? Waardoor raak jij over het algemeen overprikkeld? Kijk eens terug op de afgelopen jaren.

Voor elke HSP is het fijn om persoonlijk inzicht te hebben in wat jou het meest prikkelt en waar jij gevoelig voor bent. Maak een overzichtje voor jezelf en anticipeer er van tevoren op.

Wat zijn momenten waarop jij je ongemakkelijk voelt? Raak jij overprikkeld door die veel te warme foute kersttrui, maar doe je hem toch elke keer weer aan omdat dat traditie is? Misschien is deze traditie dan niet voor jou. Of, pas hem aan zodat jij je er ook lekker bij voelt.

Raak je overprikkeld door de hoeveelheid activiteiten die je dagen achter elkaar op doet? Zorg er dan voor dat je gedurende de dagen ook momenten voor jezelf hebt. Trek je af en toe een uurtje terug, of maak een wandeling in je eentje. Frisse lucht en een beetje me-time doen wonderen!

Is veel of hard geluid overprikkeld? Neem fijne oordopjes of een noise cancelling headphones mee. Zijn emoties van anderen overweldigend? Kijk dan of je je af en toe in klein gezelschap kunt afzonderen. Etc.

4. Wees flexibel

Gaat het bij jou mis in de keuken als een gerecht niet precies op het bord terecht komt zoals jij het voor je had gezien? Als de cadeautjes niet op de juiste volgorde geopend worden? Of als jouw zorgvuldig uitgedachte planning voor de avond helemaal in de soep loopt? Probeer het in perspectief te zien en zie dat je niet overal controle over kunt hebben. Haal een paar keer diep adem op de momenten dat je het ‘mis’ ziet gaan. Bedenk dat het hoe-dan-ook wel goed komt en probeer er alsnog het beste van te maken. Hoe eerder je stopt met ‘controle uitoefenen’, hoe makkelijker het wordt.

5. Geniet!

Een van de kenmerken van je sensitiviteit is dat je de dingen intens beleefd. Maak daar dus gebruik van en neem de tijd om intens te genieten van alle fijne momenten samen, de mooi gedekte tafels, de knusse omgeving, de lekkere geuren en smaken, etc. Maak bewust tijd voor jezelf om te genieten met al je zintuigen en zorg goed voor jezelf.

Geniet van de deze mooie feestmaand! Happy Holidays!

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.