Introvert zijn en hoogsensitief zijn, ze worden nogal eens aan elkaar gelinkt of met elkaar verward. Logisch, want er is overlap tussen beide karaktertrekken, maar er zijn ook grote verschillen.

Introvert of Extravert

In de psychologie is er een schaal ontwikkeld die loopt van introvert aan de ene kant van de schaal naar extravert aan de andere kant. Aan de hand van de Big Five persoonlijkheidstest kun je meten hoe jij scoort op dit karaktereigenschap. Iedereen zit ergens op de schaal en niemand zal ooit 100% van het een of 100% van het ander zijn.

Wat houdt het in?

In het kort: Introverte mensen krijgen energie van situaties waarin ze alleen zijn. De batterij van extraverte mensen wordt daarentegen juist opgeladen als ze in gezelschap zijn. Daarnaast is het brein van introverte mensen sneller gestimuleerd dan het brein van extraverte mensen. En hebben introverte mensen minder behoefte aan spanning, risico nemen en verrassingen.

Als je al het een-en-ander over hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid hebt gelezen dan zie je vast al wat raakvlakken.

In het kort: Hoogsensitieve personen verwerken veel meer prikkels, en verwerken die prikkels diepgaander dan niet-HSP. (Lees ook: Wat is hoogsensitiviteit?)

Je zou daardoor kunnen zeggen dat zowel HSP als introverte mensen een voorkeur hebben voor zaken als rustige omgevingen en 1-op-1 gesprekken. Het zijn namelijk typische kenmerken van zowel HSP als introversie. En ondanks dat veel HSP (70%) voorkeur hebben voor rustige omgevingen en 1-op-1 gesprekken, is dit zeker niet altijd van toepassing!

Hoogsensitiviteit vs. Introvert: het verschil

Het verschil tussen hoogsensitiviteit en introversie zit hem in het verschil waarop prikkels worden verwerkt. HSP verwerken prikkels diepgaand en hebben daardoor (bijvoorbeeld) vaak wat langer de tijd nodig om gebeurtenissen te verwerken of hebben ze meer moeite met harde geluiden. Hoogsensitieve personen, die deze eigenschap optimaal benutten, nemen dan op zo’n moment de tijd om die prikkels te verwerken en worden stiller of trekken zich terug. Je zou deze reactie aan kunnen zien voor introversie, maar de drijfveer is hier anders.

HSP hebben tijd, ruimte en rust nodig om prikkels en informatie te verwerken. Op die manier zorgen ze ervoor dat ze niet overprikkeld raken en met voldoende energie de dag door kunnen. Introverten zoeken rust en stilte juist op omdat dat in hun persoonlijkheid zit. Dit heeft simpelweg hun voorkeur. Een belangrijk verschil dus. Vooral omdat je dus niet per definitie hoogsensitief én introvert hoeft te zijn.

Je bent meer dan alleen hoogsensitief

Introvert én hoogsensitief zijn kan overigens wel heel goed. Volgens Elaine Aron, de psycholoog en onderzoeker die het begrip ‘hoogsensitiviteit’ in de jaren ’90 op de kaart zette, is ongeveer 70% van de hoogsensitieve mensen introvert. De overige 30% van de hoogsensitieven is extravert.

Zoals psychotherapeut en onderzoeker Francesca Lionetti het mooi verwoord: “Introversie of extraversie is een afzonderlijke en bijkomende eigenschap, boven op je HSP-zijn. In combinatie met elkaar kunnen ze een heel andere persoon opleveren.”

Iemand is dus méér dan alleen hoogsensitief. De combinatie van al jouw eigenschappen maakt uiteindelijk wie je bent. Dat betekent dus ook dat geen hoogsensitief persoon hetzelfde is, dat we echt niet allemaal tegen dezelfde zaken aanlopen en dat we zeker niet allemaal dezelfde behoeften hebben. Het belangrijkst is het dus dat jij weet hoe je in elkaar zit en dat je weet waar jouw behoeften liggen.

 

Wil je door ons begeleid worden? Meld je dan aan voor een HSP coaching of Life coaching traject. Of kijk eens naar de online HSP training waarbij ik je help overprikkeling te voorkomen, je leer wat jouw hoogsensitiviteit nu precies inhoudt en hoe jij van je sensitiviteit een kwaliteit maakt!

 

Bronnen:

Depsycholoog.nl
Psychologiemagazine.nl

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.