Als je me al een tijdje volgt, de HSP cursus hebt gedaan of een coachtraject bij ons hebt gevolgd dan heb je me keer op keer horen praten over ‘leven naar je behoeften’, ‘leren luisteren naar je lijf’ en ‘leren leven naar je energielevel’. Het is wat mij betreft dé oplossing om je leven richting te kunnen geven naar waar jij wilt en om stress en spanning te verlagen. Maar, dat energielevel is niet bij iedereen hetzelfde. Bij een vrouw zit dat bijvoorbeeld heel anders in elkaar dan bij een man. Wij vrouwen hebben namelijk te maken met een maandelijkse cyclus die enorm veel invloed heeft op ons energieniveau. Iemand die daar veel vanaf weet is Lena Rentschler. Hieronder geeft ze een korte introductie in Female Timemanagement. Wat doet die vrouwelijke cyclus nu precies met je energieniveau?

Door: Lena Rentschler

De vrouwelijke cyclus

Het is nogal wat hé, de vrouwelijke cyclus. Over het algemeen weten we er vrij weinig vanaf en zijn er voor de meeste vrouwen twee momenten die echt draaien om onze cyclus:

Moment 1

Wanneer zij voor de eerste keer van zich laat horen. Wanneer we beginnen met puberen en de menstruatie voor de eerste keer inzet. Tijdens deze dagen staat alles in het teken van onze cyclus, alle aandacht en focus gaat ernaar toe. Eenmaal onder de knie ‘hoe dit werkt’ schuift de focus en aandacht naar het ‘laten verdwijnen’ van onze menstruatie. Anticonceptie. Of wel het ‘gewoon doorzetten’ tijdens deze dagen is meer dan normaal.

Moment 2

We zijn ondertussen een stuk ouder geworden en denken aan kindjes. Hoe zat dat ook alweer? Wanneer ik stop met de pil of mijn spiraaltje eruit haal word ik weer ongesteld. En was er toch ook iets met een eisprong?! Even googelen: wat zijn mijn meest vruchtbare dagen in de maand?

Herkenbaar? Er zit geen oordeel op, dit is gewoon hoe het voor de meeste vrouwen (van onze generatie) is gegaan. Niemand bedoelde er iets kwaads mee om het op deze manier aan te pakken of op te lossen. Onze cyclus leek een ‘vervelend iets’ en iedere vrouw had er baat bij als ze er ‘geen last van’ hoefde te hebben.

Maar, wat als ik je nu vertel dat heel veel van onze uitputting, onze burn-out klachten, onze negatieve gedachten en wispelturigheid juist hier hun oorsprong vinden?! Het is eigenlijk heel logisch:

Een man heeft een cyclus van één dag. Hij staat in de ochtend op met een ‘vol vaatje energie’ en gedurende de dag maakt hij deze energie op. In de avond is de man dus moe en gaat naar bed. Gedurende de nacht vult zijn ‘vaatje met energie’ zich weer helemaal op. En de volgende dag kan hij het hetzelfde energieniveau als de vorige dag beginnen aan zijn werk.

Een vrouw heeft een cyclus van één maand en gaat gedurende deze maand door vier verschillende fases. Iedere fase kent een ander energieniveau en dat betekent dat ons lichaam, onze gedachten, onze emoties allemaal met deze fases mee veranderen.

De vier energiefasen van de vrouw

Misschien herken jij ze wel:

Fase 1: Menstruatie

Je energielevel is laag. Je bent vermoeid hebt geen behoefte aan sociale contacten. Het liefst kruip je onder je dekentje op de bank en zet je Netflix aan.

Fase 2: Pre-Ovulatie

Je energielevel stijgt, en snel ook! Jij hebt zin om aan de dag te beginnen en het voelt alsof jij de wereld aan kan. Jij hebt bakken met energie en voelt je sterk en kan wel 100 ballen tegelijk in de lucht houden.

Fase 3: Ovulatie

Je energielevel blijft hoog maar jij wordt wel iets rustiger. Jouw focus ligt nu vooral op alle mensen om jou heen, je dierbaren. Jij staat klaar voor iedereen en helpt graag met het oplossen van problemen of uitdagingen.

Fase 4: Menstruatie

Je energie van de afgelopen twee weken lijkt uit het niets verdwenen. Jij bent prikkelbaar, kortaf en iedereen ‘doet opeens irritant’. Jouw taken en verantwoordelijkheden lijken nu opeens onmogelijk haalbaar.

Als je de vier fasen zo uitgeschreven ziet lijkt het logisch om daar met je agenda op in te spelen, niet? De energie van een vrouw is cyclisch en in de huidige maatschappij plannen wij totaal niet met onze cyclus mee. Daarom kost de manier waarop onze agenda’s zijn ingericht (werk en privé) ons dus zoveel energie. Wij hebben niet geleerd hoe wij onze energie moeten verdelen. Hoe we onze agenda’s moeten plannen. Terwijl het zo makkelijk is zodra je de kennis in huis hebt. Ik noem dit Female Timemanagement.

Female Timemanagement

Hoe werkt het? Welke stappen moet je nemen om Female Timemanagement voor jou te laten werken? Er zijn 3 stappen die je wilt doorlopen:

1. Het begrijpen van de vier fasen

Het begrijpen van de 4 fases en waar elke fase voor staat. Dat is het startpunt.

2. Je eigen cyclus onderzoeken

Nu dat je de theorie kent is het tijd om je eigen cyclus te gaan onderzoeken. Want hoe zit het nou precies bij jou? Hoe verlopen jouw fases? Hoelang duren ze? Dat verschilt per vrouw en is fundamentele kennis als je wilt gaan leven volgens je cyclus. Hoe doe je dat? Met het bijhouden van een cyclusdagboek. En dat kan bijvoorbeeld door in te stappen in het gratis programma In 3 stappen jouw cyclus in kaart.

3. Je agenda opnieuw inrichten

Jij hebt je cyclusdagboek minimaal 3 maanden bijgehouden en je begint patronen te herkennen. Je ziet zich herhalende klachten en signalen. Jij begint je eigen cyclus te begrijpen wat resulteert in meer respect en liefde richting je eigen lichaam. Dit is moment dat jij ziet je cyclus helemaal niet wispelturig is sterker nog, heel erg voorspelbaar. Vanuit je cyclusdagboek kan je je fases in je agenda zetten voor de komende 1-2 maanden en kan jij beginnen je taken hierop aan te passen.

Lukt dat altijd? Nee, dat lukt niet altijd. Maar met iedere keer dat het wél lukt ben je weer een stapje dichter bij je vrouwelijke essentie en leer je (opnieuw) je volledige vrouwelijke vermogen en potentie benutten.

 

Wil je meer weten over Lena en over Female Timemanagement? Wees welkom op haar website lenarentschler.nl of volg haar op Instagram @lena.rentschler.

 

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.