“Een ontdekkingsreis naar zelfinzicht waarin ik van twijfels naar trots ben gegaan”

Steffie is 36 jaar, getrouwd, moeder van twee kinderen, werkzaam in de Jeugdzorg en hoogsensitief. Ze schreef een gastblog voor ons over haar ontdekkingsreis naar zelfinzicht en hoe ze daarin van twijfel naar trots is gegaan.

Altijd kritisch op mezelf

Anderhalf jaar geleden had ik mijn ontwikkelgesprek met mijn manager. Zijn feedback was dat ik 95 procent van mijn werkzaamheden goed doe, en dat er één punt van aandacht was voor mij. Dat perfect uitvoeren van mijn werkzaamheden zag ik echter als vanzelfsprekend. Dus het was die paar procent die nog niet perfect ging waarop ik mijn focus dagelijks legde. Ik was heel kritisch op mezelf en continu bezig met wat anderen van mij zouden vinden.

Hetgeen waar ik nog op kon verbeteren volgens mijn manager was het ontvangen van complimenten. Hij zei: “Probeer de complimenten die je krijgt eens te voelen.” En daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop.

Complimenten voelen

Daar ging ik dan, het eerste compliment kwam: “Steffie, wat kan jij je goed uitspreken tijdens de teamvergadering.” Oke, nu moet ik iets voelen. Tsjah, wat moet je voelen als je een compliment krijgt? Hoe voelt dat dan precies? Waar voel je dat dan? Hmmm ik voel echt niets. Ook een tweede compliment die ik dezelfde week kreeg, leverde een teleurstelling en veel onzekerheid op. Ik voelde echt helemaal niets… na een week ging ik terug naar mijn manager. Ik vertelde hem dat ik het echt probeerde, maar dat ik niets voelde. Hij zei: “Het is geen kwestie van ‘moeten voelen’. Zet je gedachten eens opzij, schakel je hoofd uit en leg er geen druk op.” Dit was de start van mijn ontdekkingstocht.

Hoogsensitiviteit

Een paar maanden later las ik een boek over hoogsensitiviteit ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’. Tijdens het lezen van het boek vielen voor mij meerdere puzzelstukjes op zijn plek en ontdekte ik dat het boek over mij ging. Soms komen dingen samen, alsof het zo moet zijn. Ik was ervan overtuigd dat dit het moment was ermee aan de slag te gaan. Na wat googelen, kwam ik op de website van Color Your Life. Ik maakte de test en daar kwam de bevestiging: Ik ben hoogsensitief. Ik voelde eindelijk een soort erkenning. Ik besloot een coachingstraject aan te gaan en binnen drie weken zat ik bij Denise in de stoel. Met behulp van Denise ben ik mijn ontdekkingstocht verder aangegaan.

Kwaliteiten

Net toen ik startte met mijn coachingstraject had ik op werk een teamdag gehad waarbij we elkaars kwaliteiten moesten opschrijven. De kwaliteiten die collega’s voor mij hadden opgeschreven, voelde ik nog altijd niet. Het is toch normaal dat je iemand een luisterend oor biedt als die dat nodig heeft?! Het is toch normaal dat je bij springt op het werk als iemand anders dat even niet kan?! Het is toch normaal dat je je volledig geeft om een taak uit te voeren?!

Denise gaf mij de opdracht om collega’s te bevragen wat ze concreet bedoelden met de kwaliteiten die ze opschreven, deze leken nu te abstract waardoor ik er weinig bij voelde. Ik had ervoor kunnen kiezen alleen de collega’s te bevragen die dichtbij staan. Ik besloot echter de stoute schoenen aan te trekken en mijn hele team (43 man!) een mail te sturen met deze vraag, zodat ik hier zoveel mogelijk uit kon halen. Onwijs spannend!

Er kwamen al snel reacties binnen. Het was fijn om te lezen wat ze over mij schreven, toch bleef ik het normaal vinden en niet bijzonder of uniek. Tot ik las: ‘Jij bent het visitekaartje van de organisatie’. Zo… dat raakte mij, recht in mijn hart! Ik had de afgelopen jaren zo hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en voelde mij door haar nu écht gezien. Wat was dat een bijzonder gevoel, dit moest zijn wat mijn manager bedoelde!

Waarden & Talenten

Ik sprak met Denise over mijn (kern)waarden. Ze gaf mij de opdracht om voor mezelf na te gaan welke dit zijn. Ik besloot te kijken naar de waarden die ik binnen mijn werk belangrijk vind. Tegelijkertijd stuitte ik heel toevallig op een boek ‘Ongelimiteerd leven’. Een boek wat mij nog meer inzichten gaf! En ineens viel voor mij het kwartje: hoe iemand zijn werk doet, hangt af van de waarden die hij/zij belangrijk vindt. De ene persoon vindt geld belangrijk en doet het werk dan ook vooral om de hypotheek te kunnen betalen. Voor mij is het werk zoveel meer. Het belangrijkste vind ik om mensen echt te zien en te horen en dat ik hetgeen ik doe met passie kan doen, waarbij ik ook out of the box mag denken. Door mijn waarden helder te krijgen, kon ik ineens zien wat mijn talenten waren en ze zelf ook meer gaan waarderen. Ik kreeg steeds meer inzicht in mezelf en wat voelde dat goed!

Nu een jaar later ben ik zo trots op de stappen die ik heb gezet en wat ik heb bereikt. Ik zie nu wat mijn talenten zijn en kan ze ten volste benutten. Was het makkelijk? Nee. Maar zolang je wilt, is er altijd een weg om een doel te bereiken. Soms moet je alleen even wachten op het juiste moment!

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.