Hoogsensitiviteit is een geweldige eigenschap en kan zowel een kwaliteit als een uitdaging zijn. In dit artikel gaan we in op de kenmerken van hoogsensitiviteit, zodat je beter kunt herkennen of jij of iemand die je kent hoogsensitief is.

Wat is Hoogsensitiviteit?

Allereerst: hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Het is dus geen stoornis en je kunt ook niet gedurende je leven hoogsensitief worden. Hoogsensitiviteit houdt in dat iemand een verhoogde gevoeligheid heeft voor externe en interne prikkels. Dit kan variëren van geluiden, geuren en licht tot emoties, gedachten en stemmingen van anderen.

Meer weten over hoogsensitiviteit? Lees ook het artikel: Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit Kenmerken

Hoe herken je hoogsensitiviteit? Je kunt natuurlijk een van de beschikbare HSP tests maken. De verschillende tests die op het internet voorbij komen kunnen namelijk een goede indicatie geven. Daarnaast is het ook handig om jezelf te verdiepen in de kennis rondom hoogsensitiviteit zodat je nog beter gaat begrijpen wat het precies inhoudt en je jezelf op die manier nog beter gaan kennen.

Een aantal belangrijke kenmerken van hoogsensitiviteit die je kunnen helpen om hoogsensitiviteit te herkennen zijn:

1. Diepe verwerking van informatie

Hoogsensitieve personen verwerken informatie diepgaand. Dit betekent dat ze vaak langer nadenken over dingen en situaties analyseren voordat ze beslissingen nemen.

2. Sterke emotionele reacties

HSP ervaren emoties intenser dan anderen. Ze kunnen snel geraakt worden door zowel positieve als negatieve emoties en hebben vaak een sterk empathisch vermogen.

3. Gevoelig voor overprikkeling

Door de hoeveelheid prikkels die ze verwerken, kunnen HSP snel overweldigd raken. Drukke omgevingen, harde geluiden en felle lichten kunnen ervoor zorgen dat ze zich snel uitgeput voelen.

4. Sterke voelsprieten voor details

Hoogsensitieve mensen merken details op die anderen vaak ontgaan. Dit kan variëren van subtiele veranderingen in iemands stem tot kleine veranderingen in hun omgeving.

5. Sterke intuïtie

HSP hebben vaak een goed ontwikkelde intuïtie. Ze kunnen vaak aanvoelen wat anderen nodig hebben of wat er gaat gebeuren zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn.

6. Diepe verbondenheid met kunst en natuur

Veel hoogsensitieve personen voelen een diepe verbinding met kunst, muziek en natuur. Deze ervaringen kunnen hen diep raken en een gevoel van vervulling en rust geven.

7. Langere hersteltijd na stimulatie

Omdat ze zo veel prikkels verwerken, hebben HSP vaak meer tijd nodig om te herstellen na een drukke dag of een intense ervaring. Ze hebben behoefte aan rustige momenten om weer op te laden. Zo vertelde een cliënt ooit “Wanneer ik in de auto terug zit vanuit het zwembad heb ik de autorit echt even tijd en stilte nodig om alles te verwerken, want in mijn gedachten en gevoel ben ik nog in dat zwembad en kan ik dan nog niet meteen een intensief gesprek aangaan met degene naast mij.”

8. Perfectionisme

Door hun aandacht voor details en diepe verwerking kunnen hoogsensitieve mensen de neiging hebben om perfectionistisch te zijn. Ze willen dingen graag goed doen en kunnen kritisch zijn op zichzelf.

9. Sterk moreel kompas

HSP hebben vaak een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en ethiek. Ze voelen zich enorm verantwoordelijk voor het welzijn van anderen en willen graag bijdragen aan een betere wereld.

Praktische tips voor HSP

Als je jezelf herkent in deze hoogsensitiviteit kenmerken, zijn hier enkele tips om beter met je sensitiviteit om te gaan:

Plan rustmomenten in

Zorg voor voldoende tijd om te ontspannen en op te laden na drukke activiteiten.

Door de diepe verwerking van prikkels in de hersenen hebben HSP hebben méér hersteltijd nodig na inspanning. Maar, het blijkt juist dat HSP minder pauzes nemen dan gemiddeld. Op lange termijn kan dat lijden tot stress, overspannenheid en zelfs burn-out. Dus zorg goed voor jezelf en neem voldoende rust en hersteltijd.

Creëer een rustige omgeving

Zorg voor een rustige en prikkelarme omgeving thuis waar je tot rust kunt komen. Dit is óók belangrijk als je een sensatiezoekende HSP bent.

Bewaak je grenzen

Wees niet bang om je grenzen aan te geven en nee te zeggen tegen activiteiten die te veel van je vragen. Belangrijk hier is natuurlijk dan ook dat je goed kunt aanvoelen waar je grenzen én je behoeften liggen.

Omarm je sensitiviteit

Zie je hoogsensitiviteit als een kracht. Het stelt je in staat om diepere verbindingen te maken en creatievere inzichten te hebben. Besteed eens aandacht aan de kwaliteiten die je sensitiviteit met zich mee brengt en kijk eens hoe dat jou anders maakt dan anderen. Hoe beter jij weet wat je kwaliteiten zijn, hoe beter je er gebruik van kunt maken en ze op waarde kunt schatten.

Zoek gelijkgestemden

Praat met andere hoogsensitieve personen. Het delen van ervaringen kan heel erg helpen bij de acceptatie van je sensitiviteit en bij het beter begrijpen hoe je in elkaar zit. Je bent niet alleen! 15-20% van de mensen is hoogsensitief, dus alleen al in Nederland zijn er meer dan 2,5 miljoen HSP!

Meld je aan voor een HSP training, een lezing, masterclass of een van de andere HSP evenementen die door het hele land georganiseerd worden. Zo kom je al snel in contact met andere HSP.

Conclusie

Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap die met de juiste aanpak een enorm veel talenten met zich mee brengt. Door je bewust te zijn van de kenmerken van hoogsensitiviteit en te leren hoe je er het beste mee om kunt gaan, kun je een evenwichtig en vervullend leven leiden. Of je nu zelf hoogsensitief bent of iemand kent die dat is, begrip en ondersteuning zijn essentieel om het volledige potentieel van deze eigenschap te benutten.

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit of ben je op zoek naar begeleiding? Bij Color Your Life helpen we je graag om je sensitiviteit om te zetten in een kracht en weer energiek en veerkrachtig door het leven te gaan. Plan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek in om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen in je ontwikkeling!

 

Bronnen:

Bergsma, E. (2017), 5x waarom HSP vaker burn-out raken, Hoogsensitief.nl

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.