De termen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit worden vaak door elkaar gebruikt. Is er echt een verschil, of bedoelen we met beide hetzelfde? Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Dus, laten we dit eens verder onderzoeken.

HSP, High sensitivity en hooggevoeligheid

Begin jaren ‘90 introduceerde de Amerikaanse Elaine Aron de begrippen HSP en high sensitivity. Tijdens haar onderzoeken zag ze een heleboel kenmerken, verbond die met elkaar en noemde de mensen die aan deze kenmerken voldoen: HSP, ook wel: high sensitive person.

In het Nederlands vertaalden we dat destijds al snel naar de term hooggevoelig en de eerste boeken die daar in het Nederlands over werden geschreven gebruikten dan ook allemaal de termen hooggevoelig en hooggevoeligheid.

Hooggevoeligheid versus hoogsensitief

Tot dat in 2016 de Belgische hoogleraar Elke van Hoof onderscheid begon te maken tussen Hooggevoeligheid en Hoogsensitiviteit in haar publicaties. Daarin beschreef ze dat hooggevoeligheid slechts de emotionele reactie op overprikkeling zou zijn. Het zou verwijzen naar de sterk emotionele reactie die iemand kan hebben op situaties of ervaringen en kon daarmee bij iedereen voorkomen. Het ging hier dus puur om de uiting van overprikkeling.

De term hoogsensitiviteit zou dan betrekking zou hebben op de specifieke karaktereigenschap waar Elaine Aron over schreef. Maar, het door elkaar gebruiken van die twee termen met hun kleine nuanceverschil bleek bij gebruik door de massa al snel als verwarrend te worden ervaren.

Eenheid in Terminologie

De kerngroep HSP-professionals* besloot dat hooggevoeligheid en hoogsensitief hetzelfde betekenen. En streven ze ernaar dat dit in het gehele HSP-veld wordt meegenomen. Hierdoor wordt communicatie eenvoudiger en wordt kennis beter verspreid. Ondertussen heeft Elke van Hoof een paar jaar geleden óók erkend dat beide begrippen hetzelfde zijn en gaat daarmee in op de wens van de kerngroep HSP-professionals.

Op deze manier probeert de kerngroep HSP-professionals de communicatie over hoogsensitiviteit zo eenduidig en ongecompliceerd mogelijk te maken. Want alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk kennis wordt verspreid over hoogsensitiviteit en kunnen we zoveel mogelijk HSP laten floreren in werk en privé!

Conclusie

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid betekenen in feite hetzelfde: een verhoogde gevoeligheid voor prikkels en een diepgaande manier van verwerken. Een intense emotionele impact hoort daar automatisch bij. Ook al geeft iedereen daar vervolgens op zijn/haar eigen manier uiting aan.

Want ook al hebben alle HSP een intense emotionele beleving, zo zul je dat bij de ene HSP ook heel intens uiterlijk terugzien, terwijl de andere HSP misschien ogenschijnlijk heel rustig blijft.

Dus, of je nu de ene of de andere term gebruikt, het draait erom dat je jezelf begrijpt en omarmt zoals je bent. Sensitiviteit is een waardevolle eigenschap. Door jezelf te begrijpen en omarmen, kun je jouw gevoeligheid inzetten als kracht, zowel in je werk als in je privéleven. Dus, wees trots op wie je bent en zorg goed voor jezelf.

 

* Kerngroep HSP-professionals is een groep HSP-professionals met ieder een eigen bijdrage aan het HSP-veld. Gezamenlijk willen zij een bijdrage leveren aan meer waardering en (h)erkenning van hoogsensitiviteit in Nederland. Bron: https://weekvandehsp.nl/kerngroep-hsp-professionals/

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.