Drukke evenementen, feestdagen met veel familie en vrienden, feestjes, pretparken en andere rumoerige omgevingen. Je vindt het heerlijk om er aan mee te doen, maar raakt er ook overprikkeld van. Hoe kun je die overprikkeling nu precies voorkomen?

Eerlijk is eerlijk, evenementen als koningsdag, festivals en een dagje pretpark – niet iedereen wordt er blij van. Maar soms ontkom je er niet aan, of word je er in de basis wél blij maar raak je er toch ook overprikkeld door. En dat is zonde, want dat kost bakken met energie en is helemaal niet nodig.

Overprikkeling voorkomen doe je het beste door je eigen patronen en behoeften te herkennen en daar naar te anticiperen. Dat leer je bijvoorbeeld in een coachingtraject. Maar, onderstaande praktische tips gaan je daarnaast ook wat meer handigheidjes geven die het allemaal net iets makkelijker voor je kunnen maken.

Praktische tips om overprikkeling te voorkomen

Luister naar de signalen van je lichaam

Wees bewust van jouw specifieke fysieke signalen van stress en overprikkeling. Denk aan: vermoeidheid, spanning in spieren, hoofdpijn, hoge adem of een onrustig gevoel. Neem zo snel mogelijk actie om te ontprikkelen wanneer je deze signalen opmerkt.

 

Weet wat jouw triggert en anticipeer

Jij kent jezelf het beste, dus jij weet vast wel welke dingen voor jou overprikkelend kunnen werken. Sta er eens bij stil. Zit het hem vooral in geluiden, geuren, smaken, emoties, aanrakingen of in visuele zaken? Hoe beter jij dit in kaart hebt, hoe beter je hier voorafgaand een plan op kunt maken.

 

Draag een (gepolariseerde) zonnebril

Voor sommigen is zonlicht een hele duidelijke prikkelfactor. Niet alleen het licht op een zonovergoten dag, maar juist(!) het zonlicht op een lichtbewolkte dag kan enorm overprikkeld werken. Een zonnebril met gepolariseerde glazen haalt de schittering uit het licht en maakt het kijken daarmee een stuk zachter voor je ogen. Zorg dus dat je altijd je zonnebril bij je draagt. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in de herfst en lente als zon laag staat.

 

Eet en drink gezond én op tijd

Honger en dorst kunnen je prikkelbaar maken. Bedenk maar eens hoe hangry je misschien wel kunt worden bij het uitstellen van een maaltijd. Zorg er dus voor dat je de honger en dorst signalen op tijd herkent en er naar handelt.

Zorg dat je altijd iets te eten en te drinken bij je hebt. In je tas kun je standaard wat kleine snacks of snoepjes stoppen voor noodgevallen, en kies in de basis het liefst voor voedzame maaltijden die je energie stabiel houden. Denk bijvoorbeeld aan: eiwitrijke producten.

 

Ken je grenzen

Leer je eigen grenzen kennen en respecteer ze. Dit betekent dat je soms ‘nee’ moet zeggen tegen activiteiten of situaties die te veel kunnen zijn. Of dat je wel mee doet, maar in plaats van een hele dag, 1 of 2 uurtjes mee doet. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk op zo’n dag, vraag niet te veel van jezelf.

 

Richt je aandacht van buiten naar binnen

Een van de kwaliteiten van hoogsensiteve personen is het zo goed kunnen afstemmen op anderen. De keerzijde daarvan is dat wanneer je continu met je aandacht bij de buitenwereld bent je ook sneller overprikkeld raakt door de buitenwereld. Richt daarom weer je aandacht naar binnen en je op die manier meer af te sluiten. Dit is een van de belangrijkste zaken om te leren om overprikkeling te voorkomen.

 

Plan rustmomenten in

Zorg voor regelmatige rustmomenten gedurende de dag. Dit kunnen korte pauzes zijn om even te ademen, te mediteren of gewoon even weg te lopen van prikkels.

 

Zorg voor bewegingsvrijheid

Drukke menigten (denk aan winkelcentra, festivals, koningsdag, etc.) kunnen benauwend werken. Probeer er daarom voor te zorgen wanneer jij ergens een plekje bemachtigt, je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Baken jouw plekje op de grond af met een kleedje, draag een rugzak in de menigte om jezelf wat meer ruimte te geven, etc.

 

Stel prioriteiten

Jij bent je eigen prioriteit én je eigen verantwoordelijkheid. Niemand kan beter en sneller reageren op jouw behoeften dan jijzelf. Zet jezelf dan ook op 1 en ga staan voor je behoeften.

 

Oordoppen

Gebruik oordoppen (bijv. deze van Loop met verschillende standen, of deze iets goedkopere) voor momenten dat het je echt even te veel is. Ze dempen de omgevingsgeluiden enigszins en zorgen dat de scherpe randjes eraf gaan. Maar, let op: gebruik dit voor uitzonderlijke momenten en zorg dat je ook zonder kunt zodat je niet afhankelijk wordt van dit soort tools.

Vervolg

Heb je al bovenstaande geprobeerd en kom je er nog niet uit? Neem dan eens contact op voor een gratis kennismakingsgesprek met ons. Want dat het je de overprikkeling nu nog niet altijd kunt voorkomen betekent niet dat dat niet kan! We helpen je graag het nóg beter onder de knie te krijgen!

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.