Een vraag die veel hoogsensitieve personen zich stellen en die we veel in de praktijk gesteld krijgen is: “Moet ik op mijn werk over mijn hoogsensitiviteit vertellen?” “Is openheid over hoogsensitiviteit op mijn werk slim of juist niet?”

Hoogsensitiviteit kan namelijk een boel vooroordelen met zich meebrengen. Maar, mensen zullen hier niet altijd positief op reageren. Zo ook op de werkvloer. En dat wil je natuurlijk niet, maar als je niks vertelt en er niet naar jouw behoeften geluisterd wordt zit jij straks met een burn-out thuis. Dus, moet je je werkgever nou wel of niet vertellen dat je hoogsensitief bent?

De voor- en nadelen van openheid over hoogsensitiviteit

Het kan het een lastige vraag zijn of je je leidinggevende moet inlichten over je hoogsensitiviteit. Openheid kan leiden tot begrip en aanpassingen op de werkvloer, en er voor zorgen dat je je talent helemaal tot uiting kan laten komen. Maar, als je werkgever er niet voor openstaat of er negatief op reageert, kan het voelen dat je openheid je juist nadelig komt te staan.

Er is dan ook geen goed of fout. Of je het deelt of niet, het is volledig aan jou. Doe waar jij je goed bij voelt. Mijn advies als coach is om vooral te communiceren over jouw behoeften. Dus niet (alleen) het benoemen van je hoogsensitiviteit, maar juist wat het voor jou betekent. Je wilt vast niet alleen maar vertellen dat je hoogsensitief bent. Je gaat het gesprek aan omdat je iets wilt bereiken. Dus kijk vooral goed naar wat je behoefte achter het gesprek is en benoem dat. Wil je bepaalde aanpassingen gedaan krijgen? Vraag daar dan naar.

En of je het dan koppelt aan de term ‘hoogsensitiviteit’ is aan jou. Wel goed om te onthouden is dat veel mensen nog niet (goed) op de hoogte zijn van wat hoogsensitiviteit inhoudt, waardoor misverstanden en vooroordelen kunnen ontstaan. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat het inhoudt zodat je je werkgever hier ook van op de hoogte kunt stellen en het uit kunt leggen. En vergeet vooral niet ook de voordelen te benoemen, want dat zijn de dingen waar je in uitblinkt en waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren op de werkvloer.

De voordelen van openheid over hoogsensitiviteit

Begrip en aanpassingen

Door je hoogsensitiviteit bespreekbaar te maken, kunnen collega’s en leidinggevenden beter begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert op prikkels zoals lawaai, fel licht, of drukte. Dit kan leiden tot meer begrip en mogelijk tot aanpassingen in je werkomgeving, zoals een rustige werkplek of flexibele werktijden.

Betere samenwerking

Wanneer je open bent over je gevoeligheden, kan dit de samenwerking verbeteren. Collega’s kunnen er rekening mee houden en je sterke punten, zoals je empathie en oog voor detail, beter benutten. Dit kan de teamdynamiek versterken en ervoor zorgen dat je optimaal kunt bijdragen.

Vermindering van stress

Veel HSP hebben de neiging zich aan te passen aan hun omgeving en net ‘als de rest’ te zijn. Dit kan vermoeiend en (ongemerkt) stressvol zijn. Het continue aanpassen en onderdrukken van je behoeften kan leiden tot vermoeidheid en zelfs tot burn-out. Openheid over je sensitiviteit, het stoppen met aanpassen aan je omgeving en het communiceren over je behoeften zal de druk en stress wegnemen.

De nadelen van openheid over hoogsensitiviteit

Onbegrip of vooroordelen

Helaas is niet iedereen bekend met hoogsensitiviteit, en sommigen kunnen het verkeerd interpreteren als zwakte of overgevoeligheid. Dit kan leiden tot misverstanden op de werkvloer. Belangrijk dus dat je duidelijk aan je collega’s en manager mee geeft wat het wél inhoudt om fabels en onwaarheden uit de wereld te helpen.

Overmatige focus op je beperkingen

Als je over je hoogsensitiviteit deelt, bestaat het risico dat collega’s en leidinggevenden je voornamelijk door die lens zien. Ze kunnen te veel focussen op wat je niet kunt of waar je moeite mee hebt, in plaats van je sterke punten te waarderen. Belangrijk dus dat jij je kwaliteiten kent, ze benadrukt én benut.

Ongewilde aanpassingen

Soms kan het delen van je hoogsensitiviteit leiden tot aanpassingen die je niet noodzakelijk nodig hebt of wilt. Bijvoorbeeld, als men je te veel probeert te ontzien, kan dit je autonomie en vrijheid beperken. En laat autonomie nou net een van de allerbelangrijkste waarden zijn voor HSP. Belangrijk dus dat je goed zelf aan geeft wat je (wel én niet) nodig hebt en blijft communiceren over je behoeften. Pak die autonomie en laat zien dat je jezelf goed kent.

Tips voor het delen van je hoogsensitiviteit

Als je besluit om je hoogsensitiviteit op het werk te delen, zijn hier een aantal tips om dit op een effectieve manier te doen:

  • Wees specifiek: Leg uit hoe je hoogsensitiviteit zich uit in de werkomgeving en welke aanpassingen je kunnen helpen om effectiever te werken. Dit kan variëren van een rustige werkplek tot de mogelijkheid om regelmatig pauzes te nemen.
  • Focus op je sterke punten: Benadruk de voordelen van hoogsensitiviteit, zoals je vermogen om diepgaand na te denken, empathie te tonen en detailgericht te werken.
  • Zoek verbinding: Probeer je verhaal te koppelen aan de gemeenschappelijke doelen van het team. Leg uit hoe je eigenschappen kunnen bijdragen aan het succes van projecten en de werkomgeving.
  • Zie het geheel: Hoogsensitiviteit is een deel van wie je bent, maar het definieert niet je hele professionele identiteit. Je bent méér dan je hoogsensitiviteit. Neem dat ook mee in je verhaal zodat je omgeving dat ook ziet. Geen mens is hetzelfde, zo ook geen HSP. Laat dus ook je andere kwaliteiten zien.

Of je ervoor kiest om je hoogsensitiviteit op het werk te delen, hangt af van jouw unieke situatie en comfortniveau met je werkgever. Voor sommigen kan openheid leiden tot een meer ondersteunende en productieve werkomgeving. Voor anderen is het misschien beter om bepaalde aspecten van hun gevoeligheid privé te houden. Wat je ook besluit, het belangrijkste is om je eigen behoeften en wensen centraal te stellen en te doen wat goed voelt.

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.