Herken jij je in een heleboel van de kenmerken van hoogsensitiviteit, maar voelt het toch nog niet helemaal passend? Lees dan verder, want best kans dat jij het type HSP HSS bent. De hoogsensitieve High Sensation Seeker!

Nog geen idee of jij hoogsensitief bent? Doe de HSP test.

Hoogsensitiviteit, wat is het?

Hoogsensitieve Personen (HSP) zijn gevoeliger voor prikkels doordat hun hersenen anders werken. Ze vangen meer prikkels op en verwerken deze prikkels dieper. Dat betekent dat ze gedurende de dag veel meer informatie te verwerken hebben en dat deze informatie intenser wordt beleefd. Dat zorgt voor op zijn beurt voor een heleboel kwaliteiten, zoals: oog voor detail, groot verantwoordelijkheidsgevoel, een sterk ontwikkeld empathisch vermogen en een creatief brein.

Lees meer over wat is hoogsensitiviteit?

Verschillende soorten HSP

Geen één hooggevoelig persoon is hetzelfde. Je bent tenslotte veel meer dan alleen je sensitiviteit. Al jouw andere kwaliteiten, eigenschappen en voorkeuren maken in combinatie met jouw sensitiviteit wie jij bent en hoe jij je gedraagt. Zo is bijvoorbeeld een introverte HSP een héél ander persoon dan een extraverte HSP. En kan een super sociale introverte HSP een heel ander persoon zijn dan een introverte HSP met een sociale fobie.

HSP vs. HSP HSS

Wanneer je leest over de typische HSP lees je vaak over een persoon die een hang heeft naar rust en ritme. Toch is er ook een enorme groep mensen* die zich wel herkent in de gevoeligheid voor prikkels en de diepe verwerking, maar zich niet herkent in de hang naar rust en ritme. Juist het tegenovergestelde! Deze sensatiezoekers vallen zowle binnen de groep Hoogsensitieve personen, als binnen de groep Sensatie zoekers en noemen we daarom: HSP HSS (of: hoogsensitieve HSS).

Hoogsensitieve Sensatie zoekers (HSS) is een term die voortkomt uit het werk van Dr. Bianca P. Acevedo en Dr. Elaine Aron. Terwijl hoogsensitiviteit zich richt op de diepere verwerking van informatie en emotionele intensiteit, brengt HSS een nieuwe dimensie in het spel. HSP HSS hebben namelijk naast hun gevoeligheid voor prikkels juist ook een extra drang om prikkels te ervaren.

*30% van de HSP zijn HSP-HSS (High Sensation Seekers)

De subtiele verschillen tussen HSP en HSP-HSS

Rustzoekers (HSP)

Dit type HSP is rustig en kijkt de kat uit de boom, ze houdt over het algemeen van een regelmatig leven en is geen fan van grote risico’s. Drukke plaatsen en grote evenementen zijn geen favoriet en de voorkeur gaat uit naar persoonlijke, 1-op-1 gesprekken.

Sensatiezoekers (hoogsensitieve HSS)

Hoogsensitieve HSS zijn net zo gevoelig voor prikkels maar kennen naast hun sensitiviteit ook een hang naar sensatie. HSS zoeken daarom juist prikkels en uitdagingen op en zijn snel verveeld. HSS houden van spanning, avontuur en nieuwe ervaringen. Ze vinden risico’s nemen een stuk minder spannend en soms zelfs leuk en uitdagend.

Benieuwd of jij ook een High Sensation Seeker bent? Doe de test op de website van Elaine Aron.

De uitdaging voor alle HSP

De grootste uitdaging voor zowel HSP als HSP-HSS zit hem in het voorkomen van overprikkeling. Twee tips om je hierbij te helpen:

  1. In alles wat je doet: sta stil bij jouw behoeften. De meeste HSP gaan zo op in hun kwaliteit om de ander aan te voelen dat ze vergeten aandacht te besteden aan hun eigen behoeften. Maar, je kunt alleen je eigen leven vormgeven wanneer je focust op jezelf. Dus breng je aandacht van buiten naar binnen en vraag jezelf af: Wat wil ik? Wat is mijn behoefte? En handel daar naar.
  2. Geef je hersenen en je lijf de tijd om de enorme hoeveelheid aan prikkels te verwerken. Overprikkeling voorkomen hoef je zeker niet te doen door prikkels te vermijden! Zorg gewoon dat je systeem genoeg hersteltijd tussendoor krijgt en je zult merken dat je de dag veel energieker door komt. Zo’n moment van hersteltijd hoeft niet lang te duren, een paar minuten naar buiten staren na bijv. een uur werken kan al voldoende zijn.

De extra uitdaging voor HSP-HSS

Naast de uitdaging die voor alle HSP geldt, komt het zijn van een hoogsensitieve HSS met nog een extra uitdaging: aan de ene kant ben je heel gevoelig voor prikkels en wil je opletten dat je niet overprikkeld raakt, aan de andere kant heb je uitdaging en sensatie nodig om je creativiteit en levenslust te voeden. Je leeft dus als het ware met een voet op het gaspedaal en een voet op de rem. Het is dus jouw uitdaging om heel goed aan te kunnen voelen waar jouw grenzen liggen, zowel voor overprikkeling als voor onderprikkeling.

 

 

Herken jij je in de kenmerken van hoogsensitiviteit en wil je dit persoonlijkheidskenmerk nog meer als een kwaliteit in kunnen zetten? Wil je leren hoe je overprikkeling én onderprikkeling voorkomt? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in en laten we kijken wat coaching voor jou kan betekenen! Meer informatie over coaching rondom hoogsensitiviteit vind je op de pagina over HSP coaching.

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.