Nu er in de afgelopen jaren steeds meer aandacht komt voor hoogsensitiviteit wordt er meer en meer informatie over gepubliceerd. Maar, niet alles daarvan is waar en sommige fabels zijn hardnekkig en daarmee lastig uit de wereld te krijgen. Dus, naast alle feiten en waarheden die we regelmatig publiceren, besteden we deze keer ook aandacht aan de fabels en onwaarheden rondom hoogsensitiviteit. Hopelijk kunnen we de misverstanden daarmee weer een beetje de wereld uit helpen!

Onwaarheden over hoogsensitiviteit

  1. Hoogsensitiviteit is hetzelfde als introversie.

We beginnen meteen met een van de hardnekkigste fabels. Hoogsensitiviteit wordt nog wel eens verward met introversie. Toch staan deze twee persoonlijkheidskenmerken helemaal los van elkaar. Hoewel veel HSP introvert zijn (70%), zijn er ook genoeg extraverte HSP. Hoogsensitiviteit heeft immers te maken met hoe iemand prikkels verwerkt (diepe verwerking) en niet waar iemand zijn energie uithaalt.

Verschillende bekende Instagrammers en podcastmakers hebben in de afgelopen jaren deze twee karaktereigenschappen aan elkaar gekoppeld waardoor helaas veel kijkers en luisteraars dit als waarheid hebben aangenomen. Maar, als jij je goed hebt verdiept in beide kenmerken dan zul je zien dat ze totaal verschillend zijn en dat je dus ook een extraverte en sensatiezoekende HSP kunt zijn.

  1. Hoogsensitiviteit is een stoornis.

Zeker niet waar! Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en geen stoornis. Het is daarmee ook niet te diagnosticeren en/of te behandelen bij de psycholoog.

  1. Hoogsensitieve mensen zijn zwak.

Hoogsensitieve mensen zouden niet om kunnen gaan met stress en zouden emotioneel zwak zijn. Ook daar is niets van waar. Hoewel HSP meer stress ervaren en daardoor meer behoefte hebben aan hersteltijd, kan hun gevoeligheid juist een kracht zijn door het diep en in detail kunnen verwerken van informatie.

  1. Hoogsensitieve personen zijn altijd verlegen.

Hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als verlegenheid. Hoogsensitieve mensen kunnen net als ieder ander, zelfverzekerd en sociaal vaardig zijn. Wel hebben ze vaak behoefte aan tijd om zich terug te trekken zodat ze zich kunnen opladen wat nog wel eens verward kan worden met verlegenheid of introversie.

  1. HSP zijn dramaqueens en overdrijven hun gevoelens.

Hoogsensitieve mensen ervaren de wereld (inclusief hun emoties) intenser door hun diepere verwerking. Dit betekent niet dat ze overdrijven.

Banner Kennismakingsgesprek coaching bruin_large

  1. Je kunt gedurende je leven hoogsensitief worden

Een fabeltje! Hoogsensitiviteit komt niet voort uit opvoeding en omgeving, maar is genetisch bepaald en komt in allerlei verschillende culturen en omgevingen voor.

  1. Hoogsensitieve mensen kunnen hun gevoeligheid leren uitschakelen.

Niet waar, en gelukkig maar! Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Je kunt leren omgaan met je gevoeligheid, maar niet uitschakelen. Wat we wel zien is dat mensen zichzelf soms hebben aangeleerd hun emoties te negeren. Dat is een copingsmechanisme dit uiteindelijk leidt tot opgekropte emoties en de daarbij behorende mentale en fysieke problemen. Emoties zijn tenslotte een signaal van je lijf en hoe eerder je daar naar luistert, hoe eerder de signalen hun werk hebben gedaan en weer verdwijnen. Als je merkt dat jij dit copingsmechanisme hebt aangeleerd, schakel dan op tijd hulp in zodat je er zo min mogelijk problemen van ondervindt.

  1. Hoogsensitieve personen zijn alleen gevoelig voor negatieve prikkels.

Hooggevoelige mensen reageren intens op zowel positieve als negatieve prikkels. Ze kunnen gelukkig ook diep geraakt worden door schoonheid, kunst en positieve ervaringen.

  1. Hoogsensitiviteit is zeldzaam.

Een ontzettend groot gedeelte van de maatschappij is hoogsensitief! Namelijk 15 tot 20%! Je bent dus echt niet alleen.

Onwaarheden over hoogsensitiviteit – deel II

  1. Hoogsensitiviteit is een trend of modeverschijnsel

Hoogsensitiviteit qua uiting bestaat al zolang de mensheid, maar het woord “hoogsensitiviteit” is pas gekoppeld aan de uiting sinds de jaren ’90 door Elaine Aron. Vandaar dat het kan voelen als een recente ontdekking of trend.

  1. Er zijn meer hoogsensitieve vrouwen dan mannen.

Uit onderzoek blijkt dat er ongeveer even veel mannen als vrouwen hoogsensitief zijn. Het verschil in perceptie kan komen doordat mannen minder geneigd zouden zijn om hun gevoeligheid te erkennen of er openlijk over te praten vanwege culturele verwachtingen.

  1. Hoogsensitiviteit en algemene sensitiviteit zijn hetzelfde.

Hoogsensitiviteit is een specifiek persoonlijkheidskenmerk waarbij mensen diepere verwerking van sensorische en emotionele prikkels ervaren. Algemene gevoeligheid kan slaan op een veel breder begrip aan reacties op prikkels, zonder de diepgaande verwerking zoals HSP dat wel hebben.

  1. Hoogsensitieve mensen houden niet van drukke omgevingen zoals feestjes en festivals.

Hoogsensitieve mensen kunnen juist intens genieten van drukke omgevingen zoals feestjes en festivals, maar ze kunnen ook sneller overprikkeld raken. Je bent tenslotte meer dan je hoogsensitiviteit, dus dit is ook geheel afhankelijk van je overige voorkeuren en persoonlijkheidskenmerken.

  1. Hoogsensitieve personen zitten het liefst elke avond in hun eentje met een boek op de bank.

Hoewel hoogsensitieve mensen tijd alleen waarderen om op te laden, genieten velen ook van sociale interacties. Ze kunnen een evenwicht zoeken tussen sociale activiteiten en rustige momenten om hun energie te behouden.

  1. Hoogsensitiviteit is een vorm van autisme.

Hoogsensitiviteit en autisme zijn verschillende kenmerken. Hoewel er enkele overlappen kunnen zijn in gevoeligheid voor prikkels, zijn de onderliggende oorzaken en kenmerken van deze condities totaal verschillend en lijkt het zelfs zo te zijn dat één persoon niet beide kenmerken kan hebben.

  1. HSP zijn niet in staat om een succesvolle carrière na te streven vanwege hun gevoeligheid.

Hoogsensitieve mensen kunnen succesvolle carrières hebben in allerlei vakgebieden. Hun diepgaande verwerking en empathie kunnen zelfs voordelen bieden in bepaalde beroepen. Het is belangrijk voor hen om een werkomgeving te vinden en te creëren die hun welzijn ondersteunt. Als ze die omgeving hebben gevonden kunnen ze ontzettend sterk in hun schoenen staan en hun kwaliteiten als geen ander tot uiting laten komen!

  1. Er zijn twee soorten hoogsensitieve personen: HSP en HSS

De termen HSP (Hoogsensitief Persoon) en HSS (High Sensation Seeker) beschrijven geen verschillende soorten HSP, maar wijzen op een extra dimensie binnen een persoon. Sommige hoogsensitieve personen hebben ook een hoge sensatiebehoefte (HSS), wat betekent dat ze een verlangen hebben naar nieuwe en intense ervaringen. Dit kan hen aantrekken tot spannende activiteiten, terwijl ze toch snel overweldigd kunnen raken door overstimulatie. Je kunt dus als HSP ook HSS zijn, of niet. Net zoals je als HSP ook introvert of extravert bent.

  1. Hoogsensitiviteit is iets spiritueels.

Hoogsensitiviteit is een psychologisch en neurologisch persoonlijkheidskenmerk. Hoewel sommige HSP een diepe spirituele of intuïtieve kant hebben, is hoogsensitiviteit op zichzelf geen spirituele eigenschap, maar een manier waarop de hersenen informatie verwerken.

Hopelijk hebben we hiermee weer een hoop onwaarheden over hoogsensitiviteit uit de wereld kunnen helpen! Ben je nog ergens benieuwd naar of heb je vragen over bovenstaande? Neem gerust contact met ons op!

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.