Oeps. Daar reageerde je weer net iets scherper naar je partner of naar je kind dan je wilde. Net even iets sacherijniger, met net even iets minder geduld dan je jezelf graag ziet. Hoe vaak is jouw lontje net iets korter dan je zou willen? Hoe vaak ben jij overprikkeld?

Het is zó herkenbaar en je bent echt niet de enige. Het leven als hoogsensitieve ouder kan uitdagend zijn, zwaar zelfs. We zijn immers niet het type dat de lat halverwege de stok legt. Hij ligt hoog en we willen veel! Een baan – en dan ook graag een leuke, met kansen om ook nog een beetje carrière te kunnen maken; een spetterende relatie met onze partner; kinderen die we het liefst zoveel mogelijk zelf opvoeden; een sociaal leven; genoeg tijd om te slapen; en dan ook nog tijd voor onszelf. Ohja, en we willen er ook nog goed uit zien, ons steentje aan het milieu bijdragen en natuurlijk gezond eten, enzo. Logisch.

Tsja… grote kans dat één of meer van die zaken er regelmatig bij inschieten. “Tijd voor jezelf” is meestal een van de eerste dingen die van het lijstje af valt (samen met “voldoende slaap” 😉).

In mijn praktijk zie ik regelmatig moeders én vaders die strugglen met het vinden van de balans. Want, hoe behoud je de balans als je continu aan staat? Hoe zorg je ervoor dat je niet constant overprikkeld raakt? En dat je weer vanuit rust, met geduld en aandacht naar je kind en partner kan luisteren en op hen kan reageren.

De oplossing

Gelukkig ligt de oplossing bij jou! Het moment dat je overprikkeld raakt, dat je lontje korter is dan je zou willen, dat je batterij eerder op is dan je zou willen – dat is hét moment dat je lichaam aangeeft dat je te ver bent gegaan. Dat je signalen hebt genegeerd. Dat je jouw behoeften hebt genegeerd. Dus… we moeten terug naar de basis. Terug naar jouw lijf, naar jouw behoeften.

Hoe je dat doet? Door stil te staan, de tijd te nemen en te voelen welke signalen jouw lichaam je geeft. Door minder te leven vanuit ‘moeten’ en meer aandacht te hebben voor je behoeften.

En dat voelen doe je met je lichaam, niet met je hoofd. Dus nu niet gaan bedenken wat je voelt, maar voelen wat je voelt. En ik weet, dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Dus misschien is dit nog lastig voor je en is het nog even zoeken waar dat ‘gevoel in je lijf’ dan zit. No worries. Het ‘leren voelen’ is een proces. Met onderstaande tips kun je alvast een beginnetje maken.

Minder vaak overprikkeld – twee tips

  1. Minder leven vanuit ‘moeten’

    Bekijk je gedachten eens: hoe vaak moet je iets van jezelf? Of heb je het gevoel dat je iets ‘moet’? Realiseer je dat je nooit iets moet en probeer het woord ‘moet’ eens te vervangen voor ‘wil’. Klopt de zin dan nog steeds voor jou? V.b. Moet je nu echt de was opvouwen? Of wil je dat? (Bijv. “Want dan is het maar weggewerkt en dat geeft me een opgeruimd gevoel in m’n hoofd”) Als blijkt dat je oprecht iets wilt dan zal het gevoel van iets ‘moeten’ een stuk lichter worden. En, als blijkt dat je het eigenlijk helemaal niet wilt en het misschien alleen maar deed omdat bijv. je dacht dat dit zo hoort, of dat het van je verwacht wordt, dan kun je de activiteit net zo goed van je to-do-list schrappen. Tot het moment komt dat je het wél wilt. Om wat voor reden dan ook.
    En dat schrappen van die to-do-list geeft dan weer ruimte voor andere dingen, of juist voor even helemaal niks.

  2. Meer leven vanuit je eigen behoeften.

    Tijd besteden aan jezelf. Het is voor een heleboel ouders een van de eerste dingen die erbij inschiet. Maar, hoe meer jij er aandacht aan besteedt, hoe leuker jouw leven wordt (en jij dus ook!). Dus, gun jezelf die aandacht. Probeer meerdere keren op een dag bewust stil te staan bij hoe jij je voelt en vraag jezelf af waar jij behoefte aan hebt. Heb je behoefte aan ontspanning? Neem dat moment dan. Heb je behoefte aan mensen om je heen? Bel die vriend of vriendin op! Heb je honger of dorst? Vervul die behoefte. Hoe eerder jij voelt waar jouw behoeften liggen en daar naar handelt, hoe meer in balans jij je zult voelen en hoe minder snel jij je overprikkelt, moe en geïrriteerd zult zijn.

Als je bovenstaande tips al maar een klein beetje kunt toepassen en jezelf net even iets meer ruimte en aandacht geeft, dan zal je merken dat je al snel een stuk flexibeler bent; net even wat meer kan hebben; en net even wat meer energie aan het eind van de dag overhoudt. Met als resultaat: minder stress en meer balans in je leven!

Nog meer tips

Kun jij als ouder die altijd maar aan staat wel wat hulp gebruiken om de balans weer terug te vinden? Wil je ook minder vaak overprikkeld zijn? In onze coachpraktijk helpen we je graag. Vaak ben je met een paar korte life coaching sessies alweer een heel eind op weg geholpen. Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakinggesprek.

Lees ook de andere artikelen, zoals bijvoorbeeld: Eerste hulp bij overprikkeling.

Laten we kennismaken!

Benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Plan hieronder vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek met ons in.